Ta bort hår med laser

Laser är, enkelt uttryckt, en speciell ljusstråle som värmer upp de områden man riktar den mot. Detta kan man dra nytta av vid hårborttagning. Laserstrålen riktas mot de delar man önskar behandla, och sprider sig där nedåt genom vävnaden till rötterna. Melaninet, det pigment som ligger i hårsäckarna, absorberar genast ljuset som då blir till värme istället. När hårsäckarnas temperatur har höjts till 70 grader är de så varma att de dör.

Att de släcks ut på detta sätt innebär att inget nytt hår kommer kunna bildas där på nytt, det är alltså en permanent lösning för hårborttagning. Efter en laserbehandling är man dock inte genast fri ifrån lokal hårväxt. Ljuset verkar nämligen bara på de hårsäckar som är aktiva, det vill säga som befinner sig i den anagena fasen. Efter varje omgång laser försvinner cirka en tredjedel av de aktivt växande håren.

Vid behandlingstillfället är ju samtidigt delar av vår hårsäckspool vilande, eller med andra ord i den telogena fasen. Därför krävs det mer än en behandlingsomgång, för att man ska vänta in de vilande hårsäckarna och kunna ta död på dem också. Hur lång hårets vilofas är beror på var någonstans på kroppen det växer. I ansiktet är vilan bara cirka 1-3 månader, medan den på benen varar i 3-6 månader.

Man får räkna med att behandla området från 3 till 7 gånger, med olika lång tid mellan gångerna beroende på hur många behandlingar man redan har gjort. Väntetiden brukar handla om några månader. Dessa siffror är emellertid väldigt individuella – faktorer som hur mörkt och hur grovt håret är avgör hur snabbt man kan se de första resultaten. Efter de första omgångarna laser kan man uppleva att man faktiskt fått mer hår, men detta är bara en konsekvens av att de hårsäckar som dittills befunnit sig i viloläge nu börjar aktiveras.

Eftersom ljuset börjar få igång kringliggande vilande hårsäckar blir borttagningen med andra ord mer och mer effektiv från gång till gång. Den ”ökade” hårväxten är alltså i själva verket någonting önskvärt; det kommer ju gå lättare att få bort den vid nästa behandling.

Hur lång tid själva behandlingen tar varierar med vilket område av kroppen det gäller. Man kan laserbehandla på hela kroppen och ansiktet, dock inte på slemhinnor. Innan finns det vissa saker att tänka på. Man ska undvika att vaxa eller epilera bort hår, minst en månad i förväg. Detta på grund av att lasern verkar enbart på de hårsäckar som har hår i sig. Veckorna innan bör man dessutom låta bli att sola, för att låta huden vara så ljus som det bara går. En brunfärgad hy minskar nämligen effekten av lasern, samt ökar risken för eventuella pigmentförändringar. Samma dag som behandlingen ska man raka området slätt, efter att man har tagit en bild på hårväxten för att kunna se hur den såg ut innan behandlingen. Själva laserimpulserna upplevs för det mesta som smärtfria, och skulle någon del vara lite känsligare kan man applicera någon typ av bedövningssalva lokalt. Om huden känns irriterad när behandlingen är över kan man till exempel använda aloe vera. En sådan gelé, alternativt ett kylbalsam, bör man dessutom ta på precis efter laserbehandlingen för att inte värmen ska sprida sig. Krämen ska ligga på till dess att värmen har gått ned, och vid behov får man ta på ännu ett lager. Det är normalt att få röda prickar över huden, dessa orsakas av den värme som uppstått kring varje hårsäck. Ibland bildas även var runt hårstråna, men det brukar försvinna så fort stråna börjar lossna. Lite svullnad och i vissa fall vattenblåsor kan också uppstå. Under de första två månaderna efter en laserbehandling ska man undvika sol så långt det är möjligt, eftersom solljus ökar risken för pigmentförändringar.

Hur pass permanenta resultaten av hårborttagningen blir varierar. I de flesta fall blir hårreduktionen varaktig, men det finns vissa undantag. Har man grått eller ljust hår, alternativt att ens ökade hårväxt beror på hormonella orsaker, ska man inte hoppas på för mycket. I dessa fall kommer de oönskade håren normalt tillbaka efter ett tag. I det senare fallet handlar det om att de ljusa stråna är alltför fattiga på melanin, som är det pigment som absorberar laserljuset. En mörk hy brukar också vara svår att behandla, då denna tenderar att absorbera mycket av laserljuset vilket innebär en ökad risk för brännskador. Rent generellt brukar man säga att de bästa resultaten fås på ett så mörkt och grovt hår samt en så ljus hud som möjligt.

Vad kostar det att ta bort hår med laser?

Allt fler är beredda att betala lite mer för att få ett permanent resultat på sin hårborttagning. En av de metoder vars popularitet därför har skjutit i höjden är laser. Priserna kan skilja sig åt från salong till salong, men står ändå oftast i proportion till det goda resultat man faktiskt får. Här är ungefärliga priser på vad det kan kosta:

 • Överläpp: ca 500 kr
 • Haka: ca 700 kr
 • Överläpp & haka: ca 1.000 kr
 • Polisonger: ca 800 kr
 • Kinder: ca 900 kr
 • Hela ansiktet: ca 1.500 kr
 • Bikinilinje: ca 1.000 kr
 • Bikinilinje & lår: ca 2.000 kr
 • Underben: ca 2.000 kr
 • Hela ben: ca 4.000 kr
 • Axlar & skuldror: ca 2.000 kr
 • Armhålor: ca 800 kr
 • Armar: ca 2.000 kr
 • Hela ryggen: ca 4.000 kr
 • Hela framsida överkropp: ca 3.000 kr
 • Bröst: ca 2.000 kr
 • Magsträng: ca 800 kr
 • Händer: ca 800 kr
 • Fötter: ca 800 kr

Laserprodukter man kan använda hemma för att ta bort oönskad hårväxt

Det går att ta bort hår med hjälp av laser även i hemmet. Nedan hittar du exempel på några bra produkter.

[pg_sas_shop category=’ta-bort-har-med-laser’]

Comments are closed.