Rakhyvel

Vilken modell av rakhyvel ska man välja?

[the_ad id=”271″]

Rakhyvel, och valet av detta, beror främst på tycke och smak. Vill man ha ett nytt rakblad varje gång ska man satsa på en engångshyvel. Den miljömedvetne och rutinerade kanske däremot föredrar att ha kvar samma hyvel lite längre. Hur ofta rakbladen ska bytas ut kan variera, men oftast handlar det om var femte – tionde rakning. Man vet att det är dags så fort bladet börjar kännas lite slött.

När man ska raka med en rakhyvel kan man behöva vissa andra produkter för att göra det hela så skonsamt som möjligt. En rakgel eller ett lödder gör rakningen mer bekväm, samt återfuktar huden vilket ger bättre förutsättningar för ett optimalt resultat. Risken för blödande småsår är större än vid användning av rakapparat – skulle sådana uppstå kan man dämpa blodflödet med små pappersbitar.

Även rakvatten stillar eventuellt blodflöde samt hjälper emot rodnad hud, så ett sådant används med fördel när rakningen är färdig. För att ytterligare minska risken för sår ska man se till att använda nya och fräscha blad i sin hyvel. Man bör också tänka på att ha gott om tid, trycka lagom hårt med rakhyveln samt använda rikligt med raklödder där huden är lite torrare.

Raklödder eller gel?

Huruvida man ska använda raklödder eller gel är en smaksak. Många tycker dock att en skummigare produkt kan leda till viss uttorkning och att en gel känns mer fuktgivande. Rakgel ger också i många fall en mer behaglig känsla och bättre glid mot huden, då den mjukar upp hårstråna något. Idag finns det många ”snälla” varianter av raklödder som lämpar sig för fler än en hudtyp. Hur själva rakningen och dess förberedelser går till är lite olika beroende på vilken kroppsdel det är som behandlas. Är det ansiktet, som i fallet med skäggväxt, ska man börja med att använda ordentligt med raklödder eller gel så att hyveln inte ligger direkt på huden. Under tiden man håller på kan man gärna rengöra den kontinuerligt med varmt vatten, då går det snabbare. För att slippa skära sig ska man alltid raka medhårs eller snett medhårs.

Är det benen som man ska raka är det en fördel om man börjar med att grundligt peela huden. Genom att skrubba bort de döda hudcellerna får man en jämn yta att jobba på. När benen nyligen blivit peelade och hårstråna fortfarande är mjuka och fuktiga, då applicerar man en rakgel som mjukar upp dem ännu mer. Var noggrann med gelen kring knän och fotknölar, där det är extra lätt att skära sig. Efter rakningen bör man återställa fuktbalansen i huden med någon typ av bodylotion.

Rakning av bikinilinjen

När det gäller rakning av bikinilinjen bör man tänka på att håren där är grövre. Då kan det vara en fördel att mjuka upp dem i varmt vatten innan man börjar. Man rakar sedan först i hårens växtriktning för att skära av dem, därefter i motsatt riktning för att skrapa bort det sista. Rakningen bör utföras med korta drag. För att avsluta sköljer man med kallt vatten och applicerar slutligen en återfuktande produkt, specialanpassad för ändamålet.

Är det hår i ansiktet man ska raka bort, till exempel vid ögonbryn eller överläpp, är inte en rakhyvel att rekommendera utan snarare pincett eller vax. Skäggväxt är dock undantaget som bekräftar regeln.

Köpa rakhyvel på nätet

Om du ska köpa en rakhyvel för att raka benen eller ansiktet så bör du skaffa en av medelkvalitet eller högre. De lite dyrare ger oftare djupare rakning, gör mindre skada på huden samt lämnar färre skärsår. Engångshyvlar är inte att rekommendera om du inte absolut måste (i samband med resa eller liknande). Kvinnliga och manliga rakhyvlar är egentligen samma sak men skiljer sig vad gäller design och marknadsföring.

Här kan du köpa rakhyvlar på nätet:

Gents erbjuder ett stort utbud av rakhyvlar och tillbehör för män.