Traditionell våtrakning

[the_ad id=”271″]

Rakning idag erbjuder flera olika sätt att gå tillväga på. En del rakar sig med elektrisk rakapparat medan andra använder hyvel. Det mest använda verktyget traditionellt sett är rakkniven som tappade i popularitet när Gillette i början på 1900-talet utvecklade rakhyveln.

De allra flesta använder idag flerbladshyvlar. Fördelen med dessa är att man kan byta rakbladen när de blir slöa. På senare år har klassiska säkerhetshyvlar och rakknivar fått ett uppsving. Många män vill raka sig med dessa stilfulla verktyg istället för med massproducerade enkla hyvlar.

Förbereda huden för rakningen

För att en skonsam rakning och ett bra resultat är det viktigt att förbereda huden. Skäggstråna bör mjukas upp och porerna öppnas. Det gör man enklast genom att ta en varm dusch eller blöta en liten handduk i varmt vatten och lägga över skäggstubben.

Personer med känslig hud kan använda några droppar med rakolja som masseras in i skägget. Gents har ett stort antal Pre-Shave produkter i sitt sortiment.

Vad väljer du sedan?

Under tiden som skäggstråna blir mjuka kan du göra klart dina verktyg. Dessutom också plocka fram det som du vill använda av rakskum, raktvål, rakkräm eller rakgel. Använd en rakborste med syntet- eller naturhår. Riktigt fina rakborstar har hår från grävling som är bra på att hålla vatten, något som är helt avgörande för att kunna vispa upp lödder. Lödder kan vispas i en rakskål med raktvål eller appliceras direkt på huden.

Välj rätt strategi för din rakning

Rakningen ska sedan göras enligt en strategi som bygger på att du ska göra så få drag som möjligt. För att göra det ska man analysera hur skägget växer och i början underlättar det om man för dagbok över rakningen. Här finns en färdig mall man kan ladda ner.

När man rakar så är det viktigt att ha rätt vinkel på kniven eller hyveln. För säkerhetshyvlar är 30 graders vinkel ett bra riktmått. Man ska inte pressa mot huden utan vara lätt på handen och låta tyngden från säkerhetshyveln eller rakkniven göra jobbet. Proceduren kan delas in i fyra omgångar där man mellan varje omgång sköljer med varmt vatten och applicerar nytt lödder.

  • Börja medhårs
  • Raka sedan tvärhårs
  • Kör tvärhårs igen, men åt andra hållet
  • Finputsa områden där du kan se stubb kvar
  • Stänga porer och efterbehandla huden
  • När man är nöjd med resultat är det dags att stänga porerna. Det gör man enklast genom att skölja med kallt vatten. Se till att få bort alla rester av raktvål.

Tips: Om du upptäcker ett litet skärsår, använd en alunsten för att stoppa blödningen effektivt.

Efter rakningen

När man stängt hudporerna är det viktigt att återställa hudens fuktbalans. Oavsett om det är med rakhyvel, säkerhetshyvel eller rakkniv man rakat sig så försvinner celler från det allra yttersta hudlagret. Du behöver därför återfukta huden med en aftershave eller återfuktare.

Glöm heller inte bort att vårda dina verktyg. Rakborsten ska tvättas ur och hängas eller ställas upp och ner för att lufttorka. Ställ inte in den i ett lufttätt skåp utan låt den stå framme. Det finns fina rakställ för borste och hyvel att köpa.

Använder du rakkniv måste du lägga tid på att ta hand om kniven på ett bra sätt med strigel och ibland även slipa med slipstenar. Med säkerhetshyvel kan du byta bladen när de blivit slöa. Vill du raka dig med ett verktyg som ser ut som en rakkniv men där man kan byta bladen kan du kolla in de som kallas för shavette. En butik som har ett stort sortiment av rakknivar är Gents.